Tampere

IT-alalla työskentelevä perhe: Lea, Timo ja tytär Eden

Lea ja Timo ovat pienen Eden-tytön äiti ja isä. Molemmat ovat olleet aiemmin naimisissa tahoillaan, mutta aiemmista liitoista heillä ei ole lapsia, vaan Eden on kummallekin ensimmäinen. Edenin syntymän jälkeen moni asia on muuttunut. Timo jättäytyi työelämästä ja ryhtyi koti-isäksi Lean mentyä äitiysloman jälkeen töihin. Nyt Eden on perhepäivähoidossa ja Timo tekee tietotekniikkaan liittyviä projekteja.

Perhe asuu Pispalan kaupunginosassa Tampereella. Lea työskentelee Nokia-yhtymässä arkkitehtuurisuunnittelijana. Perheen arki kulkee pitkälti Edenin rutiinien ja Lean työn ehdoilla. Timo huolehtii Edenin arkirutiineista ja Lea pyrkii sovittamaan työssäkäyntiä siten, että perheelle jäisi mahdollisimman paljon aikaa.

Kodista on tullut elämän keskiö, mutta sosiaalinen elämä on siitä huolimatta vilkasta: Lea tapaa ystäviään ja harrastaa liikuntaa, Timo harrastaa satunnaisesti musiikkia. Tietotekniikkaan liittyvät asiat kiinnostavat kumpaakin myös työn ulkopuolella. Edenin kanssa käydään kerran viikossa musiikkileikkikoulussa.

Keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Aamu

Aamu Pispalassa oli rauhallinen. Lea ja Timo häärivät hiljakseen keittiössä Edenin edelleen nukkuessa. Aamupuurot valmistuivat mikrossa. Lea ja Timo selasivat Aamulehden puuroa syödessään ja Lea vilkaisi kännykästään yöllä tulleet sähköpostit.

Ennen Edenin herättämistä Lea laittoi itsensä valmiiksi; meikkaus, hampaidenpesu, hiukset ja korut sekä lopuksi työlaukun pakkaaminen. Sitten oli aika herättää Eden. Tyttö heräsi iloisena ja halusi heti ryhtyä muumileikkeihin. Muumit olivat edellisen kesän Muumimaailma-retken jäljiltä Edenille ykkösjuttu. Ensitöiksi mentiin kuitenkin potalle ja pukemaan, sitten syömään.

Lea alkoi tehdä lähtöä ja Timo ja Eden jatkoivat aamutouhujaan.

Kuvat: Reetta Tervakangas, Vapriikin kuva-arkisto
Kuvat: Reetta Tervakangas, Vapriikin kuva-arkisto

Päivä

Lean työmatka sujui hyvin räntäkelistä huolimatta – ruuhkaa teillä ei ollut nimeksikään. Työpaikan parkkipaikalla Lea tapasi kollegansa, joka oli saapunut Helsingistä kokoukseen Tampereelle. Lealla ja hänellä oli tänään suunnittelupalaveri, jossa katsottaisiin aikatauluja ja tavoitteita seuraavalle puolivuotiskaudelle. Välillä käytiin syömässä henkilöstöravintolassa, kahvit ja laskiaispullat napattiin kokoukseen mukaan.

Kotona Timo ja Eden olivat saaneet asiat siihen pisteeseen, että olivat valmiit lähtemään kohti päivähoitopaikkaa. Matkalla pysähdyttiin kierrätyspisteessä, johon jätettiin pahviroskat. Eden jäi hoitopaikkaan mielellään ja Timo pääsi hoitamaan päivän asioitaan. Matkalla kotiin hän käväisi tekemässä ruokaostokset: leipää, maitoa ja eineksiä – joukossa myös luomutuotteita.

Kotiin päästyä Timo laittoi tulen varaavaan takkaan ja siirtyi sitten työhuoneeseen. Hänellä oli työn alla multimediateknologiaan liittyvä projekti.

Vas.: Kuva: Riitta Kela, Vapriikin kuva-arkisto.
Oik.: Kuva: Reetta Tervakangas, Vapriikin kuva-arkisto.
Kuva: Riitta Kela, Vapriikin kuva-arkisto.
Kuva: Reetta Tervakangas, Vapriikin kuva-arkisto.

Iltapäivä

Lean palaveri päättyi ja hän pääsi lähtemään ajoissa kotiin. Myös Timo lopetti työskentelynsä ja lähti hakemaan Edeniä päivähoidosta. Eden oli nukkunut päiväunet ja Timon saapuessa lapset olivat ulkona. Hoitopaikan vieressä oli iso mäki, joka oli jäädytetty. Eden istui hoitosedän syliin muovisen lattiamaton päälle ja yhdessä laskettiin mäki alas.

Iltapäiväaurinko pilkisteli pilviverhon takaa, kun Timo ja Eden ajoivat kotipihaan. Ennen sisään menemistään tekivät isä ja tytär pihalle vielä lumiukon. Lea oli ehtinyt jo saapua töistä ja riisui sisällä Edenin haalareistaan, jonka jälkeen äiti ja tytär ryhtyivät muovailemaan. Muovailumassasta valmistui, kuinkas muuten, muumeja. Sillä aikaa isä lämmitti Edenille ruuan mikrossa.

Kuvat: Reetta Tervakangas, Vapriikin kuva-arkisto.
Kuvat: Reetta Tervakangas, Vapriikin kuva-arkisto.

Ilta

Iltaruuan jälkeen Timo ja Eden lähtivät Lempäälään mummulaan. Lealla puolestaan oli ohjelmassa naisystävien säännöllinen tapaaminen, jota kutsutaan seurakunnan soluksi. Naiset kokoontuvat vuorotellen jonkun jäsenen luo, vaihdetaan kuulumisia, keskustellaan sovitusta hengellisestä teemasta sekä rukoillaan yhdessä. Ohjelmaan kuuluu myös pikkusyötävää; tänään oli tarjolla patonkia ja Runebergin torttuja.

Kun Timo ja Eden saapuivat mummulaan, mummu jo odotti pihalla. Timo kolasi pihan, ja mummu ja Eden tekivät pulkan kanssa pienen ajelun lähiteillä. Pulkassa oli lämmikkeenä mummun kutoma villahuopa. Sisällä Mummu ja Eden piirsivät muumeja ja Eden innostui lisäksi soittamaan pianoa. Ennen kuin lähdettiin kotimatkalle, syötiin vielä iltapuurot.

Kotipihaan Timo ja Eden osuivat sopivasti samaan aikaan kun Leakin saapui naistenpiiristä. Oli jo myöhä, joten Lea ryhtyi heti valmistamaan Edeniä iltatoimiin. Timo teki keittiössä vielä askareita ja meni sitten avustamaan Leaa Edenin hoidossa. Iltapesun, muumitarinan ja iltalaulun jälkeen Eden nukahti. Timolla ja Lealla oli nyt aikaa istahtaa ja jutella päivän tapahtumista – sekä pistäytyä tietokoneella.

Iltapalalla
Kuvaaja: Tuntematon.
Iltatöitä
Kuva: Timo Kiiski.

Ajatuksia arjesta

Erilaiset aikataulut arjessa aiheuttaa sitä kiireentuntua.” -Timo

”Sen jälkeen, kun Eden on mennyt nukkumaan, niin sillon mä aina teen pienen mediakatsauksen, elikkä katon tietyt saitit, et mitä maailmalla on tapahtunut ja sitten mä katon myöskin jostain netti-tv:stä jotain ns hömppää -- esimerkiksi Muodin huipulle - sarjaa tai Idolsia --” –Lea

”Bodypump on jumpista mun suosikkini -- se on niinku tunnin ohjattu liikuntasessio jossa on tanko, jossa on sitten erilaisia painoja voi valita siihen ja se on lähinnä lihaskuntoa sitten, mut et siin on musiikit ja yhdessä tehdään samassa tahdissa ja sitten on ohjaaja, joka piiskaa siellä ja se on se juttu.” -Lea

”Timo yleensä etsii sit jostain netistä sen leffan elikkä me ei mennä videovuokraamoon vaan se katotaan sitten sieltä. -- Et tossa katotaan olohuoneessa screeniltä se ja sitten syödään siinä jotain samalla” -Lea

”Mä halusin kokee tän kotona olon, isän roolin kotona ja Lea taas sitten oli valmis lähteen töihin -- ja sitten toisaalta ei haluttu siinä kohtaa, kun Eden oli niin pieni niin laittaa häntä minnekään hoitoon.” –Timo [päätöksestään jäädä koti-isäksi]

”Kristillinen usko on meille henkilökohtaisesti tärkeä ja vaikuttaa meidän elämän valintoihin.” -Timo