Joulupukin Pajakylä

Kesän 2011 aikana Lapin maakuntamuseo dokumentoi Rovaniemellä Napapiirin pajakylän matkamuistotarjontaa. Dokumentointia tehtiin valokuvaamalla, haastattelemalla ja tallentamalla myymälöistä tyypillisiä Lapin matkamuistoja museon kokoelmiin. Töissä olivat tutkija Kiti Karvonen ja valokuvaaja Jukka Suvilehto.

Myymälöistä kuvattiin ja hankittiin museon kokoelmiin valittu otos matkamuistoja: 51 esinettä, 49 postikorttia, valokuva Joulupukin kanssa ja Napapiirin ylitystodistus. Lapin matkamuistojen tallentamista ja nykydokumentointia tullaan museon toimesta jatkamaan edelleen. Seuraavaksi suunnataan tunturikohteeseen, ehkä Leville.

Joulupukin pajakylässä on kymmeniä myymälöitä, joista osassa myydään muuta kuin varsinaisia matkamuistoja. Dokumentoitaviksi kohteiksi tässä hankkeessa valikoituivat Napapiirin Lahja Oy:n neljä eri liikettä, Hassu Hirvi, Taigakoru, Joulupukin pääposti, Kirjonahka, Lappituote, Info, Poronpulkka, Santa´s gifts & Delicacies, Maahisen kolo, Arctic Workshop ja Joulupukin kammari.

Myymälöiden hyllyt notkuvat matkamuistotuotteita. Ulkomaalaiset asiakkaat valitsevat usein esineen, jossa lukee SUOMI, LAPLAND, FINLAND. Suomalaiset haluavat yleensä samasta tuotteesta tekstittömän version. Tarjolla on mm. mukeja, tarroja, lumisadepalloja, magneetteja, kynttilöitä ja lautasia lappilaisilla ja arktisilla aiheilla varustettuina. Osa tuotteista on ulkomaalaista alkuperää. Ruotsista tuodaan paljon erilaisia aiheiltaan pohjoisia tuotteita.

Osa tuotteista ja niiden kuvioista on kuitenkin lappilaista tai rovaniemeläistä tuotantoa. Esimerkiksi Napapiirin Lahja Oy on rekisteröinyt omaan käyttöönsä piirroksen Joulupukin kammarista. Taigakorulla suosituin korusarja on Shamaanirumpu, ja sarjan myydyin koru on ”Aurinko”. Se on luotu Pajakylässä vastaamaan kysyntään ja kiinnostukseen Lapin mystiikka ja shamanismia kohtaan. Myös nostalginen matkailuviiri Lappi-teksteillä on erään Pajakylän liikkeen omaa uusiotuotantoa. Napapiirin matkamuistomyymälöissä puhaltaakin muutoksen tuuli: suomalaiset ja paikalliset tuotteet ovat jälleen kasvavassa suosiossa useiden vuosien jälkeen.

Tuotteista poronnahkat, -taljat ja -luuesineet ovat Pajakylän alkuajoista asti olleet niitä myydyimpiä. Erityisesti Rovaniemellä valmistetut poronnahkaiset kintaat ovat suosittuja. Useat Lappi-painatuksilla varustetut vaatteet olivat myös kesän 2011 myydyimpien listalla: esimerkiksi t-paidat, fleecepuserot ja lippalakit. Näissä tuoteryhmissä on runsaasti myös lasten vaatteita.

Moni Pajakylän liikkeen omistaja kertoi, ettei täysin uusia ja ennennäkemättömiä tuotteita juuri tule markkinoille, vaan vanhoja ideoita uusitaan ja nykyaikaistetaan. Ainoa täysin uusi tuote löytyi Joulupukin kammarista, missä muiston tapaamisestaan Joulupukin kanssa voi ostaa itselleen digitaalisena valokuvana, joka on tallennettu muistitikulle.

Museon tutkija Kiti Karvonen ylittää Napapiirin, jonka ympärille Pajakylä on rakentunut.
Museon tutkija Kiti Karvonen ylittää Napapiirin, jonka ympärille Pajakylä on rakentunut. Kuva: Jukka Suvilehto.
Hyllyt notkuvat suomalaisia, lappilaisia ja ulkomaalaisia tuotteita sulassa sovussa.
Hyllyt notkuvat suomalaisia, lappilaisia ja ulkomaalaisia tuotteita sulassa sovussa. Kuva: Jukka Suvilehto.
Erilaiset tekstiilit ovat myydyimpiä matkamuistoja, erityisesti Rovaniemellä valmistetut poronnahkaiset kintaat.
Erilaiset tekstiilit ovat myydyimpiä matkamuistoja, erityisesti Rovaniemellä valmistetut poronnahkaiset kintaat. Kuva: Jukka Suvilehto.