Naantalin museo
Naantalin museon mobiiliviestinnän nykydokumentointipäivä 8.8.2014
Naantalin museo toteutti 8.8.2014 Naantalin rannassa ja keskustassa mobiililaitteiden ja -sovellusten käyttöön keskittyneen nykydokumentointipäivän. Hankkeen puitteissa on etsitty vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Käyttävätkö Naantalissa vierailevat matkailijat mobiililaitteita matkailupäivänsä aikana? Mihin kaikkeen mobiililaitteita käytetään, mitä tietoa niillä etsitään ja kuka niitä käyttää? Miten tiedonhaku ja mobiililaitteiden käyttäminen tapahtuu?
Nykydokumentointipäivän aikana tehtiin eri puolilta Suomea ja Eurooppaa tulleiden matkailijoiden kanssa yhteensä 35 nauhoitettua haastattelua. Haastatteluiden tueksi otettiin valokuvia informanteista ja heidän mobiililaitteistaan. Haastattelutilanteiden yhteydessä videoitiin myös mobiililaitteiden käytön tekniikkaa, kuten sitä miten mobiililaitteiden käyttäminen perustuu tällä hetkellä kosketusnäyttötekniikkaan. Nykydokumentointipäivään osallistui kuusi työntekijää ja työskentely päivän aikana tapahtui pareittain eri puolilla Naantalin kaupungin keskustaa. Nykydokumentointihankkeen tuloksena kerätty aineisto osoittaa sen miten mobiililaitteiden, kuten älypuhelinten ja tablet-tietokoneiden, käyttäminen osana matkailua on hyvin yleistä. Matkailupäivän aikana mobiililaitteita käytettiin muun muassa viestimiseen, tiedonhakuun, valokuvaamiseen sekä toimimiseen sosiaalisessa mediassa. Monien haastateltavien kohdalla oli hankalaa vetää rajaa arkeen tai lomaan liittyvän käytön välille.
Vanhemmat sukupolvet nostivat esille, että mobiililaitteita käytetään lähinnä viestintään, valokuvaamiseen ja satunnaiseen tiedonhakuun. Aktiivisesti esimerkiksi omassa työssään mobiililaitteita käyttävät henkilöt hyödynsivät laitteita monipuolisemmin. Etenkin nuoret ja keski-ikäiset hyödynsivät erilaisia matkailukäyttöön suunniteltuja sovelluksia, kuten Trip Advisor -sovellusta, jonka avulla voi etsiä matkailukohteeseen liittyviä palveluita ja nähtävyyksiä. Lisäksi käytettiin erilaisia omaan arkeen liittyviä sovelluksia, kuten sää- ja uutispalveluita. Matkailupäivän aikana käytettiin myös erilaisia oman aktiivisuuden ja toiminnan seuraamiseen liittyviä sovelluksia, kuten Sports Tracker -sovellusta, joka kerää tietoa muun muassa henkilön liikkumisesta ja energiankulutuksesta. Jotkut käyttivät mobiililaitteita myös erilaisten ostosten tekemiseen, kuten pääsylippujen ostamiseen Naantalin Muumimaailmaan.
Monien informattien kohdalla nousi esille se, miten Google-hakukone on kaikkein tärkein tiedonhakuväylä matkailupäivään liittyvän tiedon etsimisessä. Informantin iästä ja taustausta riippumatta käytännössä kaikki nostivat esille ”googlaamisen”. Esille nousi se, miten matkakohteeseen liittyvän tiedon hakeminen tapahtuu usein vasta paikan päällä ja tietoa etsitään tarpeeseen. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin painettuun tietoon luottavat ulkomaalaiset matkailijat, joille verkkoyhteyksien käyttömaksut ovat korkeat.
Lähes kaikkien informanttien kohdalla mobiililaitteen käyttäminen valokuvaamiseen ja kuvien jakaminen ystäville ja läheisille oli yleistä. Omaan matkaan liittyvien valokuvien jakaminen erilaisissa sosiaalisissa medioissa oli suosittua, mutta monet totesivat että henkilökohtaisia kuvia jaetaan mieluummin erilaisten viestipalveluiden, kuten Messenger tai Whats App -sovellusten kautta vain läheisimmille. Juuri kenelläkään ei ollut mukana oikeaa kameraa, vaan etenkin puhelimen kameraa käytettiin hetken ”fiilistä”, tapahtumaa, tunnelmaa tai maisemaa kuvattaessa.