Tampere-Pirkkala -lentokenttä

Tampereen museot valitsi dokumentointiprojektissa tallennuskohteekseen Tampere-Pirkkala -lentokentän. Suomen kolmanneksi vilkkain lentoasema on tärkeä sekä koti- että ulkomaanlentojen solmukohta. Tampereen museoihin kuuluvat yksiköt, Rupriikki ja Vapriikin kuva-arkisto toteuttivat lentokentän dokumentointiprojektin syksyllä 2012. Työskentely aloitettiin yhteydenotolla Finavian johtoon. Museon toiveeseen suhtauduttiin yhtiön myönteisesti, joten kesäloman jälkeen varsinainen dokumentoinnin suunnittelu pääsi alkuun. Vapriikin kuva-arkiston valokuvaaja Reetta Tervakangas pohdiskeli etukäteen mahdollisia kuvattavia ja haastateltavia henkilökunnan jäseniä, ja lentokentältä luvattiin järjestettiin tilaisuus haastatella heitä. Tutkija Varpu Lius valmisteli etukäteen kysymyksiä sekä henkilökunnalle, että haastateltaville matkustajille.

Syyskuisena aamuna työpari saapui lentoasemalle. Kulkuluvat kaulassaan he suuntasivat haastattelemaan lähtöselvitysvirkailijaa. Ensimmäisenä dokumentointipäivänä tavoitteena oli haastatella sekä ykkös- että kakkosterminaalista lähteviä matkustajia, näiden erilaisen profiilin myötä. Ykkösterminaalissa Varpu haastatteli peliteollisuuden työntekijää, joka oli matkalla pelimessuille. Kakkosterminaalissa haastateltiin ja kuvattiin Ryanairin Lontoon lennoille lähteviä matkustajia. Lennonjohdossa museon tehokaksikko tapasi varapäällikkö Jussi Inkeroisen. Tutuksi tulivat myös työssä käytettävät laitteet. Kunnossapidossa ja palo- ja pelastustoimessa kuvaaja pääsi seuraamaan kentällä järjestettyä paloharjoitusta. Toinen dokumentointipäivä sujui samoissa merkeissä, vaihtelevissa sääolosuhteissa ulkokuvauksia ajatellen. Talvella 2013 valokuvaaja käy kuvaamassa kentän talvikunnossapitoa.

Tampereella dokumentoinneissa syntyvä esine-, valokuva-, video- ja haastatteluaineisto tallennetaan Tampereen museoiden kokoelmiin ja Siiri-kuvapalveluun tammikuun 2013 aikana. Tämän jälkeen kuva-aineisto on julkisesti nähtävissä museon tietokannassa. Tämä voi tarkoittaa myös kuvien välittämistä esimerkiksi tutkimuskäyttöön, näyttelyihin ja julkaisuihin.

Lentokentällä
Kuva: Reetta Tervakangas.
Turvatarkastuksessa
Kuva: Reetta Tervakangas.