Hangon museo

Mobiiliteknologian käyttö veneilyssä

Veneilijöiden älypuhelimien ja taulutietokoneiden käyttöä dokumentointiin haastattelemalla veneilijöitä Hangon Itäsatamassa heinäkuussa 2014, kun kesä oli parhaimmillaan. Veneilijät olivat pääosin muilta paikkakunnilta kotoisin ja matkustivat purje-, moottori- tai matkaveneillä. He olivat suomen-, ruotsin- ja englanninkielisiä. Dokumentoimme veneilyä myös valokuvin ja videoin. Haastattelimme tämän lisäksi yhtä hankolaisveneilijää erikseen.

Melkein kaikilla veneilijöillä oli oma älypuhelin mukanaan, ja kaikissa matkaseurueissa käytettiin ainakin yhtä matkapuhelinta. Muutamilla oli myös vanhanaikaisempia puhelimia mukanaan. Taulutietokoneet olivat myös varsin yleisiä, mutta ei yhtä suosittuja kuin älypuhelimet. Pariskunnilla oli usein yhteinen taulutietokone. IPhone ja Nokia kuuluivat tavallisimpiin puhelinmerkkeihin, ja iPadit olivat selkeästi suosituimmat taulutietokoneet.

Mobiililaitteet olivat veneilijöiden mukaan helppoja ja käteviä pitää mukana. Ne ovat tietopankkeja, joista löytyy ajankohtaista tietoa muun muassa satamista, navigoimisesta ja säästä. Laitteiden avulla saa myös helposti yhteyttä ulkomaailmaan soittojen, viestien ja some-sivustojen kautta. Niillä voi myös katsoa multimediaa. Laitteiden haittapuoliin kuului niiden herkkyys sääolosuhteille, akkujen lyhyt kesto, huono kenttä ja tunne siitä, että on liian helposti tavoitettavissa.

Hangon itäsatama heinäkuussa 2014.
Hangon itäsatama heinäkuussa 2014. Kuva: Linda Svennblad.
Hangon regatta, vuotuinen purjehduskilpailu.
Hangon regatta, vuotuinen purjehduskilpailu. Kuva: Linda Svennblad.
Mobiilista voi seurata säätietoja.
Mobiilista voi seurata säätietoja. Kuva: Linda Svennblad.