Karavaanimatkailu nykypäivänä

Haastattelut tehtiin Tampereella Härmälän leirintäalueella 20.7.2012. Härmälän leirintäalue valikoitui projektin toteutuspaikaksi, koska se on yleinen leirintäalue. Haastatteluihin oli toiveissa saada muitakin kuin SF-Caravanin jäseniä. Päivän pääpaino oli haastatteluissa. Aluetta kuvattiin jonkin verran yleiskuvan saamiseksi. Tavoitteena oli saada selville nykypäivän karavaanarimatkailuun kuuluvia elementtejä. Aiheina olivat muun muassa matkojen suunnittelu, leirintäalueiden valinta, muiden tiellä liikkujien suhtautuminen, harrastuksen parhaat puolet ja harrastuksen aloituskipinä. Kaikkien haastateltujen asuntovaunusta tai -autosta sai ottaa kuvan. Kuvat ja haastattelut on talletettu Mobilian arkistoon.

Näin pienen otannan perusteella ei voi tehdä yleistyksiä, mutta yhteisiä nimittäjiä löytyi kuitenkin. Kaikilla haastatelluilla oli joko lapsia tai lemmikkejä, joiden vuoksi karavaanarimatkailu koettiin helpoksi tavaksi matkailla. Kaikissa haastatteluissa tuli esiin se että vaunu tai auto on aina omilta jäljiltä, jolloin ei tule ongelmia erilaisista siisteyskäsityksistä.

Pidempään karavaanarimatkailua harrastaneet kertoivat että suurin muutos leirintäalueilla on telttailun häviäminen lähes kokonaan. Muuten alueet tai ihmiset eivät ole suuresti muuttuneet. Kalustossa muutos on ollut näkyvämpi. Asuntoautojen määrä on lisääntynyt melkoisesti. Liikkumisen vapaus ja aikatauluttomuus koettiin yhdeksi liikkumatavan parhaaksi puoleksi. Ne olivat myös asioita, jotka olivat saaneet aloittamaan karavaanarimatkailun. Halutaan nähdä uusia paikkoja, mutta päästä omaan sänkyyn nukkumaan. Tämä onnistuu, kun matkustaa asuntovaunun tai -auton kanssa.

Härmälän leirintäaluetta heinäkuussa 2012. Paikat ovat nurmikolla, mikä aiheuttaa ongelmia märkänä kesänä.
Härmälän leirintäaluetta heinäkuussa 2012. Paikat ovat nurmikolla, mikä aiheuttaa ongelmia märkänä kesänä. Kuva: Silja Partanen.
Useimpien matkailuautojen tai – vaunujen edessä oli katos, matto ja kalusteita.
Useimpien matkailuautojen tai – vaunujen edessä oli katos, matto ja kalusteita. Kuva: Silja Partanen.