Ajankohtaista

Nykydokumentointipalkinto 2023

TAKO-VERKOSTO PALKITSEE NYKYDOKUMENTOINTITYÖSTÄ


Museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO etsii jälleen vaikuttavia ja innostavia nykydokumentointitekoja. Nykydokumentointiteko-tunnustuspalkinto julkistetaan syksyllä 2023 pidettävässä TAKO-seminaarissa. Palkittavan teon tulee ajoittua aikavälille syyskuu 2021 – elokuu 2023. Hakuaikaa on elokuun 2023 loppuun asti.

Joka toinen vuosi jaettavalla tunnustuspalkinnolla TAKO haluaa palkita museoita nykydokumentoinnin hyväksi tehdystä työstä. Palkinnon tarkoitus on myös kannustaa museoita nykydokumentointiin ja sen menetelmien kehittämiseen sekä lisätä nykydokumentoinnin ja kokoelmatyön näkyvyyttä.

Palkinnon yhteistyökumppanina toimii Suomen museoliitto.


Haussa kaikenkokoisia esimerkillisiä tekoja

Palkinnon voi saada esimerkiksi hanke, tapahtuma, julkaisu tai mikä tahansa esimerkillinen teko, joka on edistänyt museoissa tehtävää nykyajan dokumentointia ja tallennusta täyttäen yhden tai useamman seuraavista kriteereistä:

  • ajankohtaisuus: palkittava teko on erityisesti ”ajan hermolla”
  • innovatiivisuus: nykydokumentoinnissa tai sitä edistävässä työssä on hyödynnetty uudenlaisia työtapoja tai näkökulmia
  • osallistavuus: palkinnon saaja edistää yhteistyötä sekä yhteisöjen osallistumista oman toimintansa tallentamiseen
  • näkyvyys: palkittava teko on tuonut museoiden nykydokumentointityölle näkyvyyttä myös museoalan ulkopuolella
  • innostavuus: palkittava teko inspiroi museoita sekä muita tahoja nykydokumentointiin
  • vaikuttavuus: palkinnon saaja on toiminut merkittävällä tavalla nykyajan dokumentoinnin ja tallennuksen edistämiseksi

Palkinnon saaja voi olla museo tai museon kanssa yhteistyötä tehnyt taho, myös nämä yhdessä tai ryhminä. Palkintoa voi hakea itse, tai sen saajaksi voi ehdottaa jotakin muuta tahoa. Rohkaisemme myös pieniä toimijoita ja pienimuotoisia hankkeita tavoittelemaan palkintoa!


Palkintona koulutusta ja näkyvyyttä

Voittajalle on luvassa näkyvyyttä sekä tukea osaamisen kehittämiseen: palkintona on 500 euron arvoinen lahjakortti Suomen museoliiton koulutuksiin. Lisäksi palkinnon saanut teko esitellään TAKO-seminaarissa.

Palkinnon saajan valitsee raati, jonka tällä kertaa muodostavat Leena Tokila Suomen museoliitosta, TAKO-verkoston puheenjohtaja, yhteisömanageri Kirsi Ojala KAMU Espoon kaupunginmuseosta ja erikoisasiantuntija Anna Alavuotunki Museovirastosta.

Vapaamuotoiset hakemukset ja esitykset toimitetaan TAKO-ohjausryhmälle (tako@kansallismuseo.fi) 31.8.2023 mennessä.

Ohjeistus ketterään nykydokumentointiin

TAKOn 1- ja 7-poolien yhteistyössä kokoama joustavien ja ketterien nykydokumentointimenetelmien ohjeistus on valmis. Tavoitteena oli koota erilaisia menetelmiä, käytäntöjä ja vinkkejä, joiden avulla nykydokumentointia voisi tehdä helposti, nopealiikkeisesti ja pienin resurssein.

Nykyhetken ilmiöitä voi tallentaa ketterästi monella eri tavalla ja ohjeistuksen tarkoituksena onkin kannustaa museoita kokeilemaan ja toteuttamaan nykydokumentointia matalalla kynnyksellä.

Ohjeistuksen luvuissa tarkastellaan nykydokumentoinnin etenemistä, erilaisia tallennusmenetelmiä ja -välineitä sekä dokumentoijan oikeuksia ja velvollisuuksia. Ohjeistuksen liitteenä on lisäksi kaksi erilaista lomakepohjaa, aineiston tallennus- ja käyttölupapohja sekä dokumentoinnin informointilomake. Molemmista lomakkeista on tuotettu suomen-, ruotsin- ja englanninkieliset versiot.

Työskentely nykydokumentointiohjeen laatimiseksi alkoi vuonna 2020 ja Museoviraston myöntämä innovatiivisten hankkeiden avustus mahdollisti ohjeen kokoamisen ja muotoilun vuonna 2022.

Ohjeistus on tehty kaikkien museoiden vapaaseen käyttöön ja se on luettavissa TAKOn verkkosivuilla. Ohje ja ladattavat lomakkeet löytyvät myös TAKO-huoneesta.

TAKO Tech -ryhmän muodostaminen ja toiminnan käynnistäminen 2023

Tule mukaan muodostamaan Tako Tech -ryhmää. TAKO kerää yhteen digitalisaatiosta ja kokoelmien digitoinnista sekä järjestelmien ja toimintatapojen kehittämisestä kiinnostuneita museoammattilaisia, jotka oman toimensa ohella vastaavat esimerkiksi museon IT-asioista tai prosessien kehittämisestä. Tapaamme ensimmäisen kerran tiistaina 14.3. iltapäivällä. Kokoonnumme hybridityöpajaan Helsingin keskustassa ja Teamsissa.

Keräämme ideoita työpajan suunnittelua varten. Kerro meille mitkä asiat mietityttävät ja mihin kaipaat vertaistukea. Voit myös ehdottaa lyhyttä projektiesittelyä (max 3 diaa/5 minuuttia). Tapaamisessa on tarkoitus keskustella ja sopia ryhmän organisoitumisesta ja miten toimintaa jatketaan. Raportoimme ryhmän käynnistymisestä seuraavan päivän TAKO-seminaarissa 15.3.2023 aamupäivällä.

AIKA:
tiistaina 14.3. klo 14-16.

PAIKKA:
Työ 2.0 Lab, Yliopistonkatu 5, 3 krs (Ateneumin ja Kansalliskirjaston välissä) ja Teams


Ilmoittaudu työpajaan ja vastaa kyselyyn 8.3. mennessä alla olevasta linkistä. Teams kutsut lähetetään viimeistään työpajaa edeltävänä päivänä.

https://link.webropolsurveys.c...

Tervetuloa!


Lisätietoja: Kirsi Ojala, TAKO-verkoston pj. kirsi.ojala@espoo.fi ja Maija Ekosaari maija.ekosaari@museovirasto.fi

TAKO-seminaari 15.3.2023 - Tallennusvastuunjaosta tallennusyhteistyöhön


Kaikille museotyötä tekeville avoin Tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKOn kevätseminaari järjestetään Suomen kansallismuseon auditoriossa 15.3.2023 klo 9–16. Ohjelmaa voi seurata myös striiminä.

Seminaarissa käsitellään kriittisellä otteella valtakunnallista tallennustyönjakoa, joka on ollut verkostomuseoissa käytössä vuosikymmenen ajan. Mitä hyötyä siitä on - vai onko mitään? Työpajoissa haemme ratkaisuja siihen, kuinka voimme päivittää työnjaon palvelemaan 2020-luvun museotyötä.

TAKO-seminaarityöryhmä suosittelee ryhmätyön vuoksi osallistumista paikan päällä!

Seminaari on maksuton. Ilmoittaudu 8.3.2023 mennessä täällä https://ssl.eventilla.com/even...

Teidät tervetulleiksi seminaariin toivottaa seminaarityöryhmä Milla-Lotta Kemiläinen, Tapio Juutinen ja Kirsi Ojala.


TAKOn kevätseminaari


Aika: 15.3.2023, klo 9–16

Paikka: Suomen kansallismuseon auditorio (suositellaan ryhmätöiden vuoksi) ja suoratoisto

Ohjelma:


9.00
Seminaari alkaa. Moderaattorina Kirsi Ojala, TAKO-verkoston puheenjohtaja

9.02 Seminaarin avaussanat kehittämisjohtaja Pirjo Hamari, Museovirasto, museoalan kehittäminen

9.10–10.05 Ajankohtaiset asiat, Kirsi Ojala, verkoston pj.

10.0510.10 Uusi TAKO-Tech -työryhmä esittäytyy, kehittämispäällikkö Maija Ekosaari, Museovirasto, Arkisto ja tietopalvelut

10.10–10.15 Nykydokumentointiteko-palkinto 2023 julistetaan haettavaksi

Tallennustyönjako: Painaako vastuu?


10.15–10.35
Miksi meillä on TAKO-tallennustyönjako? Katsaus Lahden museoiden näkökulmasta, Kokoelmapäällikkö Sari Kainulainen, Lahden museot.

10.35–10.50 Tallennustyönjakokyselyn tulosten esittely, Amanuenssi Tapio Juutinen, Suomen Ilmailumuseo.

10.50–11.00 Kommentoiva keskustelu, Teemu Ahola, tallennustyönjakovastaava, Tampereen historialliset museot, Kirsi Ojalan haastateltavana.

11.00–11.15 Keskustelu salissa ja chatissa

11.15–12.30 Lounas, omakustanteinen

Esimerkkejä tallennusyhteistyöstä


12.30–12.45 Suomen Merimuseon ja Forum Marinumin kahdenvälinen tallennussopimus, kokoelma-amanuenssi Sari Mäenpää Forum Marinum ja intendentti Timo-Tapani Kunttu Suomen merimuseo

12.45–13.00 Suomen Kello- ja korumuseo Kruunun näkökulma tallennusyhteistyöhön, museonjohtaja Essi Pullinen

13.00–13.15 Miltä tallennusyhteistyö näyttää Suomen Lasimuseosta katsottuna? Amanuenssi Elina Karila

13.15–13.30 Yhteenveto ja keskustelu salissa ja chatissa

13.30–14.00 Kahvitauko, omakustanteinen

14.00–14.15 Työpajaohjeistus ja ryhmäjako (läsnä ja etänä)

14.15–14.30 Siirtyminen työpajoihin (läsnä ja etänä)

14.30–15.30 Työpaja-aika

15.30 Paluu saliin ja purku

16.00 TAKO-seminaari päättyy

Lisätietoja:

Kirsi Ojala
TAKO-verkoston puheenjohtaja
kirsi.ojala@espoo.fi

TAKO-verkoston kevätseminaari 15.3.2023

Kaikille museotyötä tekeville avoin Tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKOn kevätseminaari järjestetään Suomen kansallismuseon auditoriossa 15.3.2023. Ohjelmaa voi seurata myös striiminä.

Seminaarissa käsitellään kriittisellä otteella valtakunnallista tallennustyönjakoa, joka on ollut verkostomuseoissa käytössä vuosikymmenen ajan. Mitä hyötyä siitä on - vai onko mitään? Miten voimme päivittää työnjaon palvelemaan 2020-luvun museotyötä? Lisäksi esillä on ajankohtaset asiat, muun muassa Nykydokumentointiteko-palkinto julistetaan jälleen haettavaksi. Seminaariin kuuluu työpajaosuus, joten seminaarityöryhmä suosittelee tulemaan paikan päälle, jos mahdollista.

Seminaari on maksuton. Ohjelma, ilmoittautuminen ja osallistumislinkki museopostilistalla ja TAKOn verkkosivuilla takoverkosto.fi lähempänä ajankohtaa.

Tervetuloa!

TAKOn syysseminaari Kansallismuseon auditoriossa 5.–6.10.2022

Seminaarissa käsitellään kokoelmien liikkuvuuskysymyksiä, kuullaan tutkijoiden näkökulmia esineiden herättämistä tunteista ja päivitetään tietomme ajankohtaisista hankkeista, kuten ketteristä nykydokumentoinnin metodeista. Lisäksi seminaarissa perehdytään työn alla olevaan verkoston uuteen strategiaan.

Ilmoittautuminen seminaariin on päättynyt.

Ohjelmaa voi seurata myös striiminä: https://live.kansallismuseo.fi/?live=takosyysseminaari2022

OHJELMA

Keskiviikko 5.10.2022 klo 12–16, moderaattori Kirsi Ojala, TAKO-verkoston pj.

Avaussanat. Petra Havu, toimitusjohtaja, Suomen museoliitto

Kokoelmien liikkuvuus -osio

12.10 Kokoelmien liikkuvuus -työryhmän ajankohtaiset asiat. Laura Lotta Andersson, pooli 2 pj. ja Juha Hirvilammi, pooli 1 pj.

12.35 Kokoelmat liikkeessä

Saamelaiskokoelman matka Inariin ja Siidan uuteen näyttelyyn. Marjo-Riitta Rantamäki, Saamelaismuseo Siida (Etäyhteys)

Hangon museon ja Suomen merimuseon yhteistyö: Onnistunut kokoelmalaina. Laura Lotta Andersson, Hangon museo

Suomen kansallismuseon Digitaalinen kokoelma ja asiakaskyselyt. Leena Furu-Kallio, Suomen kansallismuseo

13.45 Tauko

TAKOn ajankohtaiset asiat

14.15 TAKO-uutiset: Kokoelmakartta-työryhmä, Tallennustyönjako 2.0 -työryhmä ja verkoston strategiasta maistiainen. Kirsi Ojala, TAKO-verkoston pj.

14.45 Tallennustehtävien raportoinnin tulokset 2021. Teemu Ahola, TAKO-verkoston tallennustyönjakovastaava

15.05 Kokoelmahallinnan prosessikuvauksia kehittämään: hanke tulossa. Tapio Juutinen, pooli 5 pj.

15.20 #vapaudentallentajat - Nykydokumentointitempauksen satoa. Milla-Lotta Kemiläinen, pooli 7 pj.

Vapausdokumentointien esittelyjä:

Maria Pietilä, Postimuseo

Karoliina Katila, Joensuun taidemuseo Onni

Torstai 6.10.2022 klo 9.00–16.00

Strategia-aamu

9.00 TAKO-verkoston uusi strategia ja toiminnan toiveet 2023–2027 esittelyssä ja keskustelussa. Kirsi Ojala, TAKO-verkoston pj.

10.00 Keskustelutehtävien purku

11.30 Lounas, omakustanteinen

Projekti-iltapäivä 12.30–14.35, moderaattori Anni Wallenius, pooli 6 pj.

12.30 Aistimuistot ja kehollinen tieto - affektiivisten esinesuhteiden jäljillä. Eerika Koskinen-Koivisto ja Kristiina Korjonen-Kuusipuro, Jyväskylän yliopisto

13.25 Tauko

13.40 Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ja kokoelmat. Sari Kainulainen, Lahden museot

14.10 Yhdessä kohti sujuvampaa dokumentointia! Ketterä nykydokumentointi -hanke. Sanni Penttinen, Tampereen historialliset museot

14.35 Kahvitauko, TAKO tarjoaa kahvit ja pullat ilmoittautuneille

15.30 Vapaata seurustelua ennen kotimatkaa

Lisätietoja seminaarista:
Kirsi Ojala, TAKO-verkoston puheenjohtaja
kirsi.ojala@espoo.fi


TEMPAUSTUOKIO 1.9.2022

TAKO kutsuu kaikkia museoita nykydokumentointitempaukseen 16.9.2022. Tempauksen teema on vapaus. Lisätietoja ja ilmoittautumislinkki: vapaudentallentajat

Haluaisitko osallistua TAKOn nykydokumentointitempaukseen, mutta haluaisit vielä keskustella kollegoiden kanssa aiheesta, metodeista tai jostain muusta tempaukseen liittyvästä asiasta?

TAKO järjestää orientoivan tempaustuokion Teamsissa to 1.9. klo 13-14.

Osallistumislinkki: tempaustuokio
Tuokioon ei tarvitse ilmoittautua erikseen.

Keskustelemme tempauksen aiheista ja toteuttamisesta. Saa kysyä, kommentoida ja pohdiskella ääneen. Mukana on TAKOn puheenjohtaja Kirsi Ojala ja muita ohjausryhmään kuuluvia museoammattilaisia. Kysymyksiä voit lähettää ennakkoon ti 30.8. mennessä osoitteeseen tako(at)kansallismuseo.fi.


Lisätietoja:

Kirsi Ojala, TAKO-verkoston puheenjohtaja

040 636 8416

kirsi.ojala(at)espoo.fi
31.1.2022: TAKOn kevätseminaari järjestetään 15. helmikuuta etänä


TAKO-verkoston perinteinen kevätseminaari järjestetään tiistaina 15.2.2022 Teamsin kautta. Seminaari on ilmainen kaikille, tervetuloa kuulolle!

Lisätietoja ja seminaarin ohjelman näet täältä
26.1.2022: Tule ideoimaan kokoelmien liikkuvuutta

Onko kokoelmalainojen ja -siirtojen tekeminen aina yhtä työlästä? Tule mukaan työryhmään ideoimaan keinoja liikkuvuuden lisäämiseksi! Ilmoittaudu mukaan reetta.lepisto@tampere.fi 15.3.2022 mennessä. Mukaan ovat tervetulleita museot myös TAKO-verkoston ulkopuolelta.

Kokoelmien liikkuvuus

Kokoelmien liikkuvuus on ollut TAKO- verkoston tavoitteena toiminnan alusta lähtien, ja se on asetettu myös yhdeksi kokoelmatyön kehittämistavoitteeksi museopoliittisessa ohjelmassa 2030.

TAKO-syysseminaarissa 2021 kokoelmien liikkuvuutta käsiteltiin ryhmäkeskusteluissa. Seuraava yhteenveto on tiivistelmä keskustelujen teemoista, ja samalla TAKO-verkoston keskustelunavaus kokoelmien liikkuvuuden kehittämiseen koko museokentällä.

TAKOn syysseminaarissa 2021 keskusteltua Keskusteluryhmissä vallitsi yksimielisyys siitä, että kokoelmien liikkuvuutta edistämällä voidaan lisätä kokoelmien käyttöä, saavutettavuutta ja vaikuttavuutta sekä säästää säilytyskustannuksissa. TAKO-yhteistyön ja digitaalisten työkalujen käyttöönoton myötä kokoelmatietojen saavutettavuuden todettiin parantuneen 2000-luvun alkuun verrattuna. Erityisesti TAKOn tallennustyönjako ja muu verkoston toiminta ovat parantaneet edellytyksiä käydä keskustelua ja tarttua toimeen. Osoituksena tästä ovat muun muassa museolta toiselle tehdyt kokoelmasiirrot.

Esinelainojen todettiin olevan pienille museoille edelleen kalliita, ja toisaalta paljon kokoelmiaan lainaaville suurille museoille työllistäviä. Haasteita tai esteitä lainoille aiheuttavat olosuhdevaatimukset. Kulttuurihistoriallisten esineiden vakuutusarvojen määrittely koetaan myös usein vaikeaksi. Kestävä kehitys on tärkeä syy kehittää tallennustyönjakoa ja liikkuvuutta, mutta tarvitaan myös laskelmia lainaamisen ja säilyttämisen hiilijalanjäljestä: molemmilla on ilmastovaikutuksia. Esille nousivat myös kysymykset miten esineet kestävät lisääntyvää lainaamista ja mikä on digitaalisen esittämisen rooli lainayhteistyön kehittämisessä.

Keskusteluissa tärkeimmäksi keinoksi edistää kokoelmien liikkuvuutta nousi kokoelmatietojen jakaminen ja museoiden yhteistyö, joita tulee jatkaa ja kehittää edelleen. Lisäksi vaihtelevien lainauskäytäntöjen määrittelyyn toivotaan läpinäkyvyyttä ja avoimuutta. Tärkeänä pidettiin myös näyttely- ja kokoelmasektorin yhteistyön syventämistä.