Ajankohtaista

Moninaisuustyöryhmän toiminta käynnistynyt, ilmoittaudu mukaan pienryhmiin!



TAKOn eli Tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkoston moninaisuustyöryhmän ensimmäinen tapaaminen järjestettiin tiistaina 28.11., tapaamisessa oli 22 osallistujaa. Tapaamisessa sovittiin yhteisistä käytänteistä sekä otettiin käyttöön toimintaa ja tapaamisia koskevat turvallisemman tilan periaatteet.
Lisäksi tapaamisessa jakauduttiin neljään pienryhmään. Pienryhmät muotoiltiin yhdessä käydyn keskustelun perusteella ja eri teemoista kiinnostuneiden osallistujien toiveiden mukaan. Pienryhmät nimettiin ja numeroitiin tapaamisen aikana seuraavasti:

1. Yhteisötyö / museot yhteiskunnallisena toimijana / museo työpaikkana
2. Kokoelmatyö ja nykydokumentointi
3. Yleisötyö
4. Näyttelyt

Pienryhmissä on tarkoitus etsiä valitun teeman näkökulmasta moninaisuuteen liittyvää tietoa, aineistoja ja case-esimerkkejä, sekä kirjata ylös kysymyksiä, joihin halutaan yhdessä löytää vastauksia. Löydettyjä aineistoja ja heränneitä kysymyksiä tullaan esittelemään tulevissa työryhmätapaamisissa.

Ilmoittaudu yhteen tai useampaan pienryhmään 8.12.2023 mennessä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen rania.taina@kansallismuseo.fi.


Pienryhmille lähetetään ilmoittautumisen jälkeen sähköpostitse yhteinen starttiviesti, jonka jälkeen ryhmät päättävät viestintäkanavistaan ja organisoitumisestaan itse. Vaikka ryhmien teemat ovat laajat, niissä ei ole tarkoitus käsitellä kaikkea ja heti, vaan käsiteltävät aiheet muovautuvat ja tarkentuvat työskentelyn myötä osallistujien tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Seuraava moninaisuustyöryhmän yhteinen tapaaminen järjestetään keskiviikkona 13.3.2024 klo 13 alkaen, tarkemmat tiedot tapaamisesta ilmoitetaan lähempänä.
Pienryhmä 1. valmistelee löytämistään aineistoista ja kysymyksistä tapaamiseen esityksen, jonka pohjalta käydään yhteistä keskustelua.

TAKO-verkoston Moninaisuus-työryhmän ensimmäinen tapaaminen 28.11.


Tule mukaan muodostamaan TAKO:n Moninaisuus-työryhmää! Työryhmän on tarkoitus toimia museoalan yhteisenä alustana moninaisuutta, yhteisölähtöisyyttä ja osallisuutta käsittelevälle keskustelulle ja työskentelylle.

Oletko pohtinut työssäsi sitä, miten edistää yhdenvertaisuutta museossa? Tai esimerkiksi sitä, miten lisätä yhteisöjen osallisuutta museosisältöihin? Entä miten moninaisuutta voisi nykydokumentoida? Moninaisuudella viitataan tässä yhteydessä ihmisten identiteettien ja ominaisuuksien kirjoon laajasti, mutta työryhmätoiminnassa termi tarkentunee eri yhteyksissä eri tavoin.

Pooleja läpileikkaavan työryhmän on tarkoitus olla matalan kynnyksen kohtaamispaikka kaikille, jotka työskentelevät esimerkiksi moniäänisyyden, osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Ensimmäisessä tapaamisessa kuullaan toisiltamme kunkin työn/työpaikan ajankohtaisista, moninaisuuteen liittyvistä kysymyksistä, ideoista tai projekteista sekä kartoitetaan, minkälaisia tarpeita työryhmälle on. Mukaan on myös lämpimästi tervetullut, vaikka moninaisuus olisi museossasi vielä käsittelemätön aihe.


Ensimmäinen tapaaminen järjestetään Teamsissa 28.11. klo 13-15.

Ilmoittaudu 14.11. mennessä osoitteeseen rania.taina@kansallismuseo.fi, ja kerro ilmoittautumisesi yhteydessä, minkälaisia asioita tai aiheita toivoisit työryhmässä käsiteltävän.


Lisätietoja: Rania Taina, rania.taina@kansallismuseo.fi

Ilmoittaudu TAKO-tech ryhmäkokoukseen 17.11.2023


TAKO-tech ryhmäkokous pidetään Teamsissa perjantaina 17.11. klo 9.30–11.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 13.11. tästä linkistä.

Ilmoittautumisen yhteydessä valitaan kiinnostavin keskusteluryhmä, johon kokouksen aikana osallistutaan. Mukaan voivat tulla kaikki kokoelmien digitoinnista ja muista kokoelmienhallinnan teknisistä aiheista kiinnostuneet.


Ohjelma:


Klo 9.30–10.00 alustuspuheenvuorot (10 min/aihe):
• Digitaalisten kuvien laatusuositus käyttöön ja käytäntöön (Hannu Häkkinen, Museoviraston kuvakokoelmat)
• CSC-yhteistyö ja PAS-palvelut museoissa, miten saadaan PAS käyttöön? (Kari Peiponen, Kansallisgalleria ja Olli Nordling, Postimuseo)
• Suuret ja hankalat tiedostot ja niiden säilytys, esimerkkinä 3D-aineistot. (3D-erikoisasiantuntija Tuuli Ahlholm, Museovirasto)

Klo 10.00–10.30 jakaannutaan ryhmäkeskusteluihin aiheittain

Klo 10.30–11 ryhmien keskustelujen purku ja seuraavista askelmerkeistä sopiminen


Lisätietoja:
Nina Repo
TAKO-tech ryhmän koollekutsuja
nina.repo@museovirasto.fi

TAKO-verkoston Tallennustyönjako2.0 -lähipaja 23.11.2023


Tervetuloa työpajoihin terävöittämään omaa kokoelmapoliittista ajattelua ja pureutumaan kokoelmatyön laajempiin merkityksiin museossasi!

Tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkoston TAKOn ylläpitämää museoiden valtakunnallista tallennustyönjakoa päivitetään ja kevään TAKO-seminaarissa aloitettu verkoston yhteiskehittämistyö saa nyt jatkoa. Tallennustyönjako2.0-työryhmä järjestää kaksi työpajaa, jossa lähtökohtana on museonne tallennusvastuiden rakentavan kriittinen tarkastelu ja pohdinta siitä, kuinka tallennusvastuualueet toimivat museon päivittäisessä kokoelma- ja tallennustyössä, nykydokumentoinnissa sekä tallennusvastuiden merkityksestä museon toiminnassa yleensä.

Ensimmäisessä työpajassa tapasimme etänä lokakuussa. Toinen työpaja järjestetään lähitapaamisena Lahden Malvassa 23.11. klo 13–15.30. Malvassa pidettävän toisen työpajan ohjelma perustuu ensimmäisen työpajan tuloksiin, mutta siihen voi osallistua, vaikka ei olisi ollut mukana ensimmäisessä pajassa.


Paikka: Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa, neuvottelutila Kumma. Malvan sijainti ja saapuminen

Museon naapurissa sijaitsevassa Malskilla voi lounastaa omakustanteisesti ennen työpajaa. Malskin Bistro

Matkakulut: voidaan korvata TAKOn käytännön mukaisesti


Ilmoittautuminen (vielä muutama paikka vapaana!) viimeistään 16.11. tästä linkistä TAKOn Tallennustyönjako-työpaja 23.11.2023 (eventilla.com)


OHJELMA


Klo 13.00 Tervetuloa, Sari Kainulainen, Lahden museot, 4. poolin pj. ja Kirsi Ojala KAMU Espoon kaupunginmuseo/TAKO-verkoston pj.

Klo 13.05–13.15 Paja 1: Tallennustyönjaon suhde nykydokumentointiin, yhteistyön tarpeisiin (mm. alvat, valvat, erikoismuseot, taidemuseot ja muut) sekä Kokoelmakarttaan

Klo 13.15–14.00 PAJA 2: Teemakeskustelu

Klo 14.00–14.30 Kahvitauko

Klo 14.30–15.25 PAJA 3: Ryhmätyö ja yhteenveto

Klo 15.25–15.30 Kuinka jatkamme kohti TAKO-tallennustyönjaon uudistamista? Teemu Ahola, Tampereen Historialliset museot, tallennustyönjakovastaava ja Kirsi Ojala KAMU/TAKO-verkosto

Museoiden Nykydokumentointiteko-palkinnon voitti Museo Leikki


Museoiden Tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO palkitsi kolmatta kertaa ammatillisessa museossa toteutetun nykydokumentointiteon. Museoiden nykydokumentoinnilla tarkoitetaan ajankohtaisen ilmiön, aiheen, tapahtuman tai tilanteen tallentamista osaksi museon kokoelmia. TAKO-verkosto jakaa nykydokumentoinnin kannustinpalkinnon ammatillisille museoille joka toinen vuosi.

Palkintoraati valitsi voittajan 14 hankkeen joukosta yksimielisellä päätöksellä. Voittaja on espoolainen Museo Leikki Käärijä-ilmiötä tallentaneella hankkeellaan, Käärien museoon. Museo Leikki sai voitokkaasta hankkeestaan palkinnoksi 500 euron arvoisen Suomen museoliiton koulutuslahjakortin.

Voittajavalinnan perusteluissaan raati totesi, että Museo Leikki tarttui nopeasti ja ketterästi Käärijän synnyttämään ilmiöön ja käytti onnistuneesti nettiä ja sosiaalista mediaa tallennuksen välineenä. Raati kiitti erityisesti museon kykyä reagoida nopeasti myös ilmiön kansainväliseen laajenemiseen, jolloin verkkolomakkeet käännettiin englanniksi ja kansainväliset fanit pääsivät mukaan museon hankkeeseen. Museo Leikki tavoitti sosiaalisessa mediassa eri-ikäisiä Käärijä-faneja, myös lapsia. Ilmiön ympärille syntynyt yhteisö tuotti valokuvia, muistoja, esineitä ja taidetta, joita museo tallensi kokoelmiinsa ja myös esitteli heti tuoreeltaan.

Museo Leikin ansiot hankkeessa olivat onnistunut kansainvälisen fanikulttuurin tallentaminen sosiaalisessa mediassa ja fanien osallistaminen ilmiön tallentamiseen. Hankkeessa nostettiin esiin myös ilmiöön liittynyt tee-se-itse-näkökulma esimerkiksi fanitaiteen ja käsitöiden muodossa. Ilmiö, kuten museon hankekin, sai ihmiset innostumaan ja toi museolle kansainvälistä näkyvyyttä somessa.

Palkintoraatiin kuuluivat vuoden lehtikuva- ja vuoden uutiskuva- palkittu Helsingin Sanomien valokuvaaja Sami Kero, Suomen museoliiton koulutus- ja kehittämisjohtaja Leena Tokila, Museoviraston erikoisasiantuntija Anna Alavuotunki ja TAKO-verkoston puheenjohtaja, KAMU Espoon kaupunginmuseon yhteisömanageri Kirsi Ojala.


Lisätietoja:

Johanna Rassi
Museonjohtaja
Museo Leikki
+358 (0)50 576 7677
johanna.rassi@museoleikki.fi

Kirsi Ojala
TAKO-verkoston puheenjohtaja
KAMU Espoon kaupunginmuseo
+358(0)40 636 8416
kirsi.ojala@espoo.fi

TAKO-verkoston Tallennustyönjako-työpajat syksyllä 2023


Tervetuloa työpajoihin terävöittämään omaa kokoelmapoliittista ajattelua ja pureutumaan myös kokoelmatyön laajempiin merkityksiin museossasi!

Tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkoston TAKOn ylläpitämää museoiden valtakunnallista tallennustyönjakoa päivitetään ja kevään TAKO-seminaarissa aloitettu verkoston yhteiskehittämistyö saa nyt jatkoa. Tallennustyönjako2.0-työryhmä järjestää kaksi työpajaa, jossa lähtökohtana on museonne tallennusvastuiden rakentavan kriittinen tarkastelu ja pohdinta siitä, kuinka tallennusvastuualueet toimivat museon päivittäisessä kokoelma- ja tallennustyössä, nykydokumentoinnissa sekä tallennusvastuiden merkityksestä museon toiminnassa yleensä.

TAKO-verkostossa on mukana noin sata ammatillisesti hoidettua museota ympäri Suomen. Museot ovat solmineet Museoviraston kanssa tallennustyönjakosopimuksen, josta museot raportoivat valtakunnallisen tallennustyönjaon mukaisen kartunnan verkostolle. Lisäksi TAKO-verkosto ylläpitää avointa Kokoelmakarttaa, johon museot voivat ilmoittaa kokoelmiaan ja niiden perustietoja.


Mikä on tallennustyönjaon ja Kokoelmakartan välinen ero?

Tallennustyönjako vastaa kysymykseen: Mitä kokoelmia museoon kartutetaan? Tai mihin aiheisiin tai teemoihin liittyvää aineistoa museo ottaa vastaan?

Kokoelmakartta vastaa kysymykseen: Mitä keskeisiä kokoelmia museossa on (esimerkinomaisesti)?


Työpajoja on kaksi, joista toinen pidetään etänä ja toinen lähitapaamisena.

Torstai 12.10.2023 klo 13–15 Teamsissa

Torstai 23.11. klo 13–15.30 Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa, neuvottelutila Kumma (matkakulut voidaan korvata). Tilan vuoksi mukaan mahtuu 25 henkilöä.

Ilmoittaudu työpajoihin viimeistään 6.10.2023 tästä linkistä https://ssl.eventilla.com/event/D42We


Voit osallistua molempiin tai vain toiseen työpajaan. Saat Teams-kutsun ensimmäiseen pajaan ilmoittauduttuasi lomakkeella.

Lahden Malvassa pidettävän toisen työpajan ohjelma perustuu ensimmäisen työpajan tuloksiin, mutta siihen voi osallistua, vaikka ei olisi ollut mukana ensimmäisessä pajassa. Lahden työpajan tarkka ohjelma ilmoitetaan marraskuun puolella museopostilistalla, TAKO-verkoston sivuilla ja TAKO-huoneessa.

https://www.malvamuseo.fi/tule...


Ennen ensimmäistä pajaa, tee ennakkotehtävä: Mitkä ovat museosi tallennusvastuualueet? Mitä ajatuksia, toiveita tai pohdintoja ne herättävät? Pohdi mielellään oman museosi kollegoiden kanssa!


OHJELMA

Tallennustyönjako-työpaja 12.10. Teams-alusta Klo 13–15

Klo 13.00–13.10 Tervetuloa ja ohjeistus, TAKO-verkoston pj. Kirsi Ojala, KAMU Espoon kaupunginmuseo

Klo 13.10–13.25 Keskusteleva alustus tallennustyönjaosta, Tallennustyönjakovastaava Teemu Ahola, Tampereen historialliset museo ja Tuotanto, palvelut ja työelämä -poolin pj. Sari Kainulainen, Lahden museot

Klo 13.25–13.30 Osallistujat siirretään pienryhmiin Teamsissa

Klo 13.30–14.15 Työpajatyöskentely

Klo 14.15–14.20 Tauko

Klo 14.20–15.00 Yhteenveto ja yhteinen päätös siitä, miten jatketaan Lahdessa 23.11.

TAKO-verkoston ja Museoviraston Elävän perinnön teemavuoden yhteisseminaari:

Aineeton kulttuuriperintö, moninaisuus ja museot


Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen solmimisesta ja 10 vuotta Suomen liittymisestä sopimukseen. Sen vuoksi vietämmekin elävän perinnön teemavuotta, ja TAKO-verkosto juhlistaa sitä yhteisseminaarilla Museoviraston kanssa. Seminaari järjestetään keskiviikkona 4.10.2023 Suomen Ilmailumuseossa.

Mitä aineettoman kulttuuriperinnön näkökulma tarkoittaa museoiden työssä? Miten yhteisölähtöisyys voidaan ottaa paremmin mukaan? Seminaarissa kuulet lisää ajankohtaisista aineettoman elävän kulttuuriperinnön hankkeista Suomessa ja muualla Euroopassa. Moninaisuus on tärkeä teema myös aineettomassa kulttuuriperinnössä, ja sitä pohdimme sekä esityksissä, että yhdessä keskustellen.

Lisäksi ohjelmassa on TAKO-verkoston Nykydokumentointiteko-palkinnon ja kunniamainintojen jakaminen!

Seminaariin voi osallistua paikan päällä Suomen Ilmailumuseossa tai striimin välityksellä. Ilmoittaudu viimeistään 25.9 tästä linkistä.

Lämpimästi tervetuloa TAKO-verkoston ja Museoviraston yhteisseminaariin!


OHJELMA

Klo 9.30 Aamukahvi (Museovirasto tarjoaa)

Seminaarin juontaa Kirsi Ojala, TAKO-verkoston pj., KAMU Espoon kaupunginmuseo

Klo 10.00 Seminaarin avauspuheenvuoro, Tiina Merisalo, pääjohtaja, Museovirasto

Klo 10.05 Ilmailumuseon tervehdys, Pia Illikainen, museonjohtaja, Suomen Ilmailumuseo

Klo 10.10 Aineeton kulttuuriperintö, moninaisuus ja museot, Leena Marsio, erikoisasiantuntija, Museovirasto

Klo 10.30 Museoiden tapausesittelyt, osa 1

Suomen ilmailumuseon yhteisöt: tietotaito, suullinen perinne, Tapio Juutinen, amanuenssi

Pelitallennusta peliyhteisön kanssa, esimerkkinä GTA 5 RP Pori -pelitallennus, Niklas Nylund, tutkija, Suomen pelimuseo

Tekniikan museon yhteisöllinen työ, Riina Linna, yhteisömanageri, Tekniikan museo

Klo 11.10–11.40 Keynote: Living Heritage in Museums, Kia Tsakiridis and Shana Van Hauwermeire Intangible Heritage Workshop (BE)

Klo 11.40–11.50 Keynotea kommentoiva vuoropuhelu Leena Marsio, Museovirasto ja Kirsi Ojala, TAKO-verkosto

Yleisökeskustelu salissa ja chatissa

Klo 12.00 Lounas (omakustanteinen)

Klo 13.00 Johdanto iltapäivän ohjelmaan, Daria Agapova, moninaisuusagentti, Kulttuuria kaikille -palvelu (englanniksi)

Klo 13.15 Museoiden tapausesittelyt, osa 2

Being Black -projekti, Eero Salmio, tutkija, Helsingin kaupunginmuseo

Paluu Keniaan -näyttelyn kokoelmayhteistyö, Salla Tiainen, kokoelmapäällikkö, Gallen-Kallelan museo

Klo 14.00 Parikeskustelu salissa ja chatissa: Mitä ajatuksia päivän esitykset ovat herättäneet? Mitä voimme nähdä ja tehdä toisin?

Klo 14.20 Yhteenveto Leena Marsio, Museovirasto ja Kirsi Ojala, TAKO-verkosto

Klo 14.30 Iltapäiväkahvit (Museovirasto tarjoaa)

Klo 15.00–15.30 TAKO-verkoston ajankohtaiset asiat

verkoston Moninaisuustyöryhmä esittäytyy

Kokoelmien liikkuvuus -julkaisu

Klo 15.30–16.00 TAKO-verkoston nykydokumentointiteko-palkinnon julkistus ja voittajan esitelmä


Lisätietoja ennen seminaaria:

Kirsi Ojala

TAKO-verkoston puheenjohtaja

kirsi.ojala@espoo.fi

TAKO Tech: Verkkoaineistojen tallennus –webinaari

TAKO Tech -ryhmä kutsuu kaikki verkkoaineistojen tallennuksesta ja tallennusvastuusta kiinnostuneet mukaan Verkkoaineiston tallennus –webinaariin, joka järjestetään keskiviikkona 13.9.2023 klo 10.00-12.00 (Teams)

Webinaarissa käsitellään verkkoaineistojen tallentamista Kansalliskirjaston ja museoiden näkökulmasta.

Tule mukaan kuulemaan ja keskustelemaan, mitä Kansalliskirjasto tallentaa verkosta ja mikä rooli museoilla on tai voisi olla verkkoaineistojen tallentamisessa.


Ohjelma:


Klo 10.00-10.05

Webinaarin avaus, TAKO Tech -ryhmä, Nina Repo (Museovirasto)

Klo 10.05-11.00

Verkkoaineistot ja niiden tallennus, Aija Vahtola ja Sanna Haukkala (Kansalliskirjasto)

Johdanto verkkoaineistojen tallentamiseen

Verkkoarkisto ja sen sisältö

E-vapaakappaleet ja verkkoaineistojen tutkimuskäyttö

Klo 11.00-11.15

Museon näkökulma verkkoaineistojen tallentamiseen yhteistyössä Kansalliskirjaston kanssa – mitä ja miksi?, Hannu Häkkinen (Museoviraston Kuvakokoelmat)

Museoviraston verkkotallennukset

Klo 11.15-11.30

Collecting internet history, John Reis (MuseoX) (esitys englanniksi)

MuseoX:n digitaalisen tallennustyön suunnitelma

Klo 11.30-12.00

Keskustelua


Tervetuloa!

Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua.

Linkki TAKO Tech: Verkkoaineistojen tallennus –webinaariin

TAKO-verkoston syysseminaari 4.10.2023

Tervetuloa TAKO-verkoston ja Museoviraston Elävän perinnön -teemavuoden yhteisseminaariin Suomen Ilmailumuseoon 4.10.2023 klo 10-16!

Seminaarissa on tarjolla tietoa ajankohtaisista aineettoman kulttuuriperinnön ja elävän perinnön hankkeista Suomessa ja kansainvälisesti.
Lisäksi ohjelmassa on TAKO-verkoston Nykydokumentointiteko-palkinnon ja kunniamainintojen jakaminen!

Perinteiseen tapaan osallistua voi paikan päällä tai striimiä seuraten. Ohjelma ja ilmoittautuminen julkaistaan lähempänä seminaaria.

Lisätietoja:
Kirsi Ojala
TAKO-verkoston puheenjohtaja
kirsi.ojala@espoo.fi

Ohjeistus ketterään nykydokumentointiin

TAKOn 1- ja 7-poolien yhteistyössä kokoama joustavien ja ketterien nykydokumentointimenetelmien ohjeistus on valmis. Tavoitteena oli koota erilaisia menetelmiä, käytäntöjä ja vinkkejä, joiden avulla nykydokumentointia voisi tehdä helposti, nopealiikkeisesti ja pienin resurssein.

Nykyhetken ilmiöitä voi tallentaa ketterästi monella eri tavalla ja ohjeistuksen tarkoituksena onkin kannustaa museoita kokeilemaan ja toteuttamaan nykydokumentointia matalalla kynnyksellä.

Ohjeistuksen luvuissa tarkastellaan nykydokumentoinnin etenemistä, erilaisia tallennusmenetelmiä ja -välineitä sekä dokumentoijan oikeuksia ja velvollisuuksia. Ohjeistuksen liitteenä on lisäksi kaksi erilaista lomakepohjaa, aineiston tallennus- ja käyttölupapohja sekä dokumentoinnin informointilomake. Molemmista lomakkeista on tuotettu suomen-, ruotsin- ja englanninkieliset versiot.

Työskentely nykydokumentointiohjeen laatimiseksi alkoi vuonna 2020 ja Museoviraston myöntämä innovatiivisten hankkeiden avustus mahdollisti ohjeen kokoamisen ja muotoilun vuonna 2022.

Ohjeistus on tehty kaikkien museoiden vapaaseen käyttöön ja se on luettavissa TAKOn verkkosivuilla. Ohje ja ladattavat lomakkeet löytyvät myös TAKO-huoneesta.