Tiedotearkisto
26.1.2022: Tule ideoimaan kokoelmien liikkuvuutta


Onko kokoelmalainojen ja -siirtojen tekeminen aina yhtä työlästä? Tule mukaan työryhmään ideoimaan keinoja liikkuvuuden lisäämiseksi! Ilmoittaudu mukaan reetta.lepisto@tampere.fi 15.3.2022 mennessä. Mukaan ovat tervetulleita museot myös TAKO-verkoston ulkopuolelta.

Kokoelmien liikkuvuus

Kokoelmien liikkuvuus on ollut TAKO- verkoston tavoitteena toiminnan alusta lähtien, ja se on asetettu myös yhdeksi kokoelmatyön kehittämistavoitteeksi museopoliittisessa ohjelmassa 2030.

TAKO-syysseminaarissa 2021 kokoelmien liikkuvuutta käsiteltiin ryhmäkeskusteluissa. Seuraava yhteenveto on tiivistelmä keskustelujen teemoista, ja samalla TAKO-verkoston keskustelunavaus kokoelmien liikkuvuuden kehittämiseen koko museokentällä.

TAKOn syysseminaarissa 2021 keskusteltua Keskusteluryhmissä vallitsi yksimielisyys siitä, että kokoelmien liikkuvuutta edistämällä voidaan lisätä kokoelmien käyttöä, saavutettavuutta ja vaikuttavuutta sekä säästää säilytyskustannuksissa. TAKO-yhteistyön ja digitaalisten työkalujen käyttöönoton myötä kokoelmatietojen saavutettavuuden todettiin parantuneen 2000-luvun alkuun verrattuna. Erityisesti TAKOn tallennustyönjako ja muu verkoston toiminta ovat parantaneet edellytyksiä käydä keskustelua ja tarttua toimeen. Osoituksena tästä ovat muun muassa museolta toiselle tehdyt kokoelmasiirrot.

Esinelainojen todettiin olevan pienille museoille edelleen kalliita, ja toisaalta paljon kokoelmiaan lainaaville suurille museoille työllistäviä. Haasteita tai esteitä lainoille aiheuttavat olosuhdevaatimukset. Kulttuurihistoriallisten esineiden vakuutusarvojen määrittely koetaan myös usein vaikeaksi. Kestävä kehitys on tärkeä syy kehittää tallennustyönjakoa ja liikkuvuutta, mutta tarvitaan myös laskelmia lainaamisen ja säilyttämisen hiilijalanjäljestä: molemmilla on ilmastovaikutuksia. Esille nousivat myös kysymykset miten esineet kestävät lisääntyvää lainaamista ja mikä on digitaalisen esittämisen rooli lainayhteistyön kehittämisessä.

Keskusteluissa tärkeimmäksi keinoksi edistää kokoelmien liikkuvuutta nousi kokoelmatietojen jakaminen ja museoiden yhteistyö, joita tulee jatkaa ja kehittää edelleen. Lisäksi vaihtelevien lainauskäytäntöjen määrittelyyn toivotaan läpinäkyvyyttä ja avoimuutta. Tärkeänä pidettiin myös näyttely- ja kokoelmasektorin yhteistyön syventämistä.Kiitämme kaikkia upean yhteistyöverkostomme jäseniä ja muita yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta. Luistellaan yhdessä kohti valoisaa museovuotta 2022!

Toivotamme oikein hyvää ja rentouttavaa joulunaikaa kaikille!
17.12.2021: COMCOL-webinaarin tallenne katsottavissa


Osana TAKOn syysseminaaria järjestetyn kansainvälisen Nordic Aspects of Collecting COVID-19 -webinaarin tallenne löytyy nyt tekstitettynä TAKOn YouTube-kanavalta.
9.12.2021: Tallennustehtävien päivitysperiodi käynnissä

TAKO-verkoston valtakunnalliseen tallennustyönjakoon liittyvä museoiden tallennustehtävien vuosittainen päivitysperiodi alkaa tästä päivästä. Aikaa oman museon tallennustehtävien päivitysmuutoksiin on 31.1.2022 saakka.

Mikäli museolla on tarvetta tehdä lisäyksiä, muuttaa tai poistaa tallennustehtäviä, on hyvä olla yhteydessä tallennustyönjakoasiantuntija Teemu Aholaan.

Lisätietoja ja yhteystiedot löydät täältä
24.11.2021: Muistathan matkalaskut

Jäsenmuseoillemme muistutuksena, että tämän vuoden matkalaskut tulee lähettää Satakunnan Museolle marraskuun aikana.

Tarkemmat ohjeet ja laskutusosoitteen löydät täältä.2.11.2021: Nykydokumentoinnin metodit -seminaari


TAKOn Tuotanto, palvelut ja työelämä -pooli kutsuu marraskuussa kaikki museot Nykydokumentoinnin metodit -seminaariin Tampereelle. Tule kuuntelemaan esimerkkitapauksia, keskustelemaan ja pohtimaan kuinka nykydokumentoinnin metodeja kehitetään ja dokumentointityön kynnystä madalletaan yhteistyön avulla.

Lue lisää seminaarista
18.10.2021: Syysseminaarin tallenteet katsottavissa


TAKO-verkoston 13.-14.10.2021 järjestettyjen seminaaripäivien tallenteet on lisätty TAKOn YouTube-kanavalle, jossa ne ovat katsottavissa kahden viikon ajan.

TAKOn YouTube-kanavalle pääset tästä
14.10.2021: TAKO-verkosto ja Dynamo-hanke haastavat suomalaiset museot rakentamaan tulevaisuusperintöjä!


Lue lisää Konstit-kampanjasta
13.10.2021: Vuoden 2021 Nykydokumentointipalkinnot jaettu

Museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKOn Nykydokumentointiteko -tunnustuspalkinto on myönnetty UPM Kaipolan tehdasyhteisölle. Kunniamaininnan hankkeistaan saivat Suomen kansallismuseo sekä suomalaisten museoiden yhteinen koronatallennus.

Lue lisää aiheesta
5.10.2021: Muistathan ilmoittautua syysseminaariin


TAKOn tämän vuoden syysseminaari järjestetään osittain livetilaisuutena: Suomen kansallismuseon auditorioon mahtuu turvallisesti 80 osallistujaa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Seminaaria ja kansainvälistä webinaaria on mahdollista seurata myös etänä. Seminaarin pienryhmäkeskusteluihin voi osallistua joko etänä tai paikan päällä. Pienryhmäkeskustelujen etälinkit lähetetään ilmoittautuneille seminaariviikolla.

Ilmoittautuminen seminaariin ja pienryhmäkeskusteluihin (sekä live- että etäosallistujat): https://ssl.eventilla.com/event/xPWJM

Huom! Ilmoittautumisaika on normaalia lyhyempi eli ilmoittauduthan viimeistään pe 8.10. klo 15.00 mennessä!4.10.2021: TAKO-verkoston uudet verkkosivut on julkaistu!

Verkkosivut ovat osa laajempaa viestinnän kehittämisprojektia, jota on toteutettu vuosien 2020-2021 aikana. Graafisen ilmeen on suunnitellut Hahmo Design.

Tutustu tarkemmin TAKOn uuteen graafiseen ilmeeseen tästä.4.10.2021: Museot esittelevät koronadokumentointejaan

Koronapandemian alkaessa ryhtyi moni suomalainen museo dokumentoimaan poikkeusoloja kokoelmiinsa. Viikolla 40 suomalaiset museot esittelevät omia korona-aiheisia tallennuksiaan verkkosivuillaan, sosiaalisen median kanavissaan sekä Finna-palvelussa. Voit tutustua somessa museoiden koronateemaiseen nykytallennukseen seuraamalla aihetunnistetta #koronadokumentointi.

Tutustu koronadokumentonteihin tarkemmin tästä.