Satakunta Museum gick ut till Björneborgs gågata för att intervjua frivilliga om lycka. Bild: Timo Nordlund, Satakunta Museum, 2019. 

Onni museoon - Lyckan till museet


Under Onni museoon -samtidsdokumentationsevenemanget som hölls fredag den 12 oktober 2018 dokumenterade 37 museer lycka i sina samlingar under en dag. Resultatet av evenemanget utökade museernas samlingar med bland annat många intervjuer av människor i olika åldrar, foton av lyckliga stunder samt föremål som hör till temat. 

Inspiration till evenemanget Onni museoon kom från FN:s lycklighetsrapport som publicerades våren 2018 och där Finland förklarades som världens lyckligaste land. Finland kom först av de 156 länderna i undersökningen The World Happiness Report. Hur syns lyckligheten i Finland, eller syns det alls? Syftet med museernas gemensamma dokumentationsevenemang var att dokumentera företeelser som gäller lycklighet eller olycklicklighet samt kommentarer och upplevelser av lycklighet från nutidens finländare. 

Varje museum valde ett dokumentationsobjekt och en synvinkel som passade deras verksamhetsfält och uppgift. Till exempel Lahden historiallinen museo dokumenterade en dag i ett äldreboende i Orimattila. Arbetarmuseum Werstas dokumentationsobjekt var en arbetare som kände sig lycklig, och Vantaan kaupunginmuseo dokumenterade bröllopsceremonier som ordnades i museet. Finlands Järnvägsmuseums samlingar fick en lottdragningsapparat för fredagsflaskan som hade använts bland arbetare i VR:s verkstad i Hyvinge. 

Även olycklighet blev en del av museisamlingar: till exempel i Lojo dokumenterades en skola som verkar i tillfälliga utrymmen. Totalt katalogiserades uppskattningsvis hundratals bilder och tiotals intervjuar och föremål, enkätsvar och videoinspelningar. Materialet som nu finns i museisamlingar kommer att berätta för kommande generationer hurdant det var att vara lycklig i Finland 2018. 

Museerna använde hashtaggen #onnentallentajat i kommunikationen.