Hämeenlinna

Lapsiperhe Hämeenlinnasta: Janne, Eeva sekä lapset Antti ja Olli

Janne ja Eeva asuvat kahden lapsensa kanssa itse rakentamassaan omakotitalossa. Taloon perhe pääsi muuttamaan muutama vuosi sitten, mutta tekemistä riittää edelleen. Oma koti valmistuu pikkuhiljaa muiden kiireiden antaessa myöden.

Onneksi vanhempien peukalo ei ole keskellä kämmentä; molemmat ovat rakennusalalla, Eeva on rakennusinsinööri ja Janne tekee työkseen aurinkokerääjien asennuksia. Lapsista Antti käy koulua ja harrastaa rumpujen soittoa, rock-tanssia sekä uimista. Pikkuveli Olli käy päiväkotia, muskaria ja uimakoulua.

Kun molemmat vanhemmat ovat töissä, on arki kiireistä ja aikataulutettua. Mutta kun talon rakennukselta ja töiltä jää vapaata aikaa, pyrkii perhe yhdessä lomailemaan, joko autolla matkaillen tai esimerkiksi pistäytymällä mökillä. Yhteinen harrastus on myös autokilpailujen seuraaminen moottoriradalla.

Keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Aamu

Janne heräsi katolta tömähtävän lumen ääneen. Sää oli muuttunut suojakeliksi ja lumet lähtivät peltikatolta liikkeelle. Kello ei ollut vasta kuin kuusi joten vielä saattoi hetken torkahtaa. Eeva sen sijaan joutui nousemaan, töihin oli lähdettävä tunnin päästä.

Seitsemän aikaan Eeva suuntasi autonsa moottoritielle, suuntana Hyvinkää ja työmaa. Jannekin nousi vähitellen ylös ja alkoi herätellä poikia. Antti kömpi vessaan ja aamupalalle. Olli puolestaan söisi aamupalan vasta päiväkodissa.

Kun aamutoimet oli tehty ja jäät sekä lumet rapsuteltu auton päältä ja laseista, oltiin valmiina lähtemään. Ensin Janne ajoi Antin kouluun ja sitten Ollin päiväkotiin.

Janne oli edellisenä päivänä sopinut, että käy vuokraamassa nostimen, jota hän tarvitsi aurinkokerääjien asennuksessa. Hän kuljetti nostimen auton perässä työmaalle ja peruutti sen rakenteilla olevan talon päätyseinän viereen. Kun kaikki oli valmiina, Janne päätti pitää paussin ja poiketa isänsä luona kahvilla.

Ajatuksia arjesta:

”Kiireisimpiä hetkiä arkena on alkuillat, kun palaa työstä, kerää perheen kasaan, tekee ruokaa, kuljettaa harrastuksiin ja miettii missä välissä ehtii ruokakauppaan.”

”Pyhäpäivät menee enemmän lepäämiseen, mutta jos juhlitaan, liittyy siihenkin kaikenlaista kiireellistä suorittamista, mutta se on kuitenkin erilaista suorittamista kuin arkena, joten sinänsä piristävää.”

”Ekologisuudessa on painottunut nykyään isomman mittakaavan asiat, enää ei ehdi jokaista purnukkaa tutkia kaupassa ja miettiä mitä vaikutuksia sen ostamisella on maailmaan, mutta talomme on rakennettu siten, että sen lämmitykseen ei kulu liiaksi energiaa ja lämmitämme koko talon puulla, emme esim. sähköllä.”

”Meillä siivotaan sykleittäin, kun on kertynyt tarpeeksi paljon tiskiä ja pyykkiä ympäriinsä, tulee tarve raivata koti puhtaaksi. Sen jälkeen on taas hetken siistiä kunnes tilanne räjähtää käsiin. Sellaista aamusta iltaan sieltä sun täältä siivoamista meillä ei harrasteta. Joko kaikki tai ei mitään! ”

”On hyvä, että ainakin toisella vanhemmista on palkkatuloja, -- elämämme ei kaatuisi siihen, että toinen olisi välillä lomautettu, työtön tai esim. vuorotteluvapaalla.”