Kulutuksentallentajat - konsumtionsdokumenterare


Hösten 2020 utmanade TAKO alla museerna i Finland med i ett dygnslångt samtidsdokumentationsevenemang som hade konsumtion som tema. 

Dagen var fredagen den 18 september 2020. Varje museum bestämde dokumentationsobjektet och omfattningen av dokumentationen själva så att det passade museets dokumentationsansvar, verksamhet och resurser. Det som var gemensamt var temat och datumet på dokumentationen. Formatet och storleken var fria: även ett foto, ett föremål eller en intervju räckte! 

Dokumentationsobjekt i evenemanget Kulutuksentallentajat inkluderade lokala företag, måltider, material, mode och design, konsumtionsbeteende av olika grupper, avfall och återvinning, turism och byggnader. Även samhällelig infrastruktur och koldioxidavtryck av konst granskades ur konsumtionsperspektivet. 

En del av samtidsdokumentation genomfördes på webben, men på evenemangsdagen gick de museiprofessionella ut på fältet för att intervjua, observera, fotografera och videofilma. År 2020 var förstås präglat av coronapandemin, som påverkade både arbetet och några av objekten. 

47 finländska museer deltog i evenemanget. Under dokumentationsdagen kompletterades samlingar i finländska museer med föremål, foton, videon, arkivmaterial och webbmaterial. Samtidigt dokumenterades synvinklar till olika hållbara och ohållbara dimensioner gällande nutida konsumtion. 

Museerna använde hashtagg #kulutuksentallentajat och #nykydokumentointi i kommunikationen. 



Bilder från dokumentationsdagen

Två personer i hörnet av en återvinningscentral omgiven av olika varor. En skriver med huvudet nedböjt vid ett bord, en annan håller en påse i handen.
Mottagna donationer sorteras i Byholmens återvinningscentral. Bild: Yehia Eweis, Helsingfors stadsmuseum, 2020. 
En trasig vit bil med delar borttagna och den splittrade vindrutan på motorhuven. 
Pohjois-Karjalan museo dokumenterar konsumtion som gäller bilism. I bilden finns bilar som Karjalan Purku-Pojat Oy i Joensuu demonterar och tar reservdelar till salu. Bild: Saija Sormunen, Pohjois-Karjalan museo, 2020. 
En inredningsaffärs försäljningsdisk, med företagaren och kunden diskuterande på olika sidor. I bakgrunden inredningstillbehör och två fönster. 
Handlare Mari Äikää och kund Tiina Tunturi småpratar i Unikeko Shop -affären i Nådendal. Bild: Anne Sjöström, Nådendals museum, 2020. 
En museiarbetare visar en ansiktsmask hen tog från soptunnan på gatan. Personen bär en cykelhjälm och skyddshandskar. 
Vanda stadsmuseum genomförde roskisdokumentation i Dickursby storområde. Bild: Stella Karlsson, Vantaan kaupunginmuseo, 2020. 
I en konstmuseisal en stor skärm med spikar på. Under skärmen stenliknande föremål och en person som sätter växter i en vas. 
I Kuntsi museum för modern konst dokumenterades utställningen Väderprognos för framtiden skapad av konstnärskollektivet Nabbteeri. Bild: Vasa stads museer, 2020. 
En järnvägsstations ytterdörrs glas med biljettförsäljningens öppettider i ramen samt två klistermärken. I bakgrunden syns stationsbyggnadens interiör. 
Finlands Järnvägsmuseum dokumenterar på Hyvinge station hur, varför och varifrån närtrafik biljetter köptes. Bild: Finlands Järnvägsmuseum, 2020. 
Till vänster två ylletröjor på galgar, till höger fyra rader av tråd i olika färger under varandra.
I trådäffären Titityy i Jyväskylä får man ett färgbad. Att fingra mönsterstickningar och tråd inspirerar kunder. Bild: Vilma Tammelin, Finlands Hantverksmuseum, 2020. 
Fyra museiarbetare tittar i kameran, de två framtill med ansiktsmasker, de två baktill med visirer. Alla bär reflexvästar. 
Finlands flygmuseums samtidsdokumentationsgrupp på Helsingfors-Vanda flygplats. I bilden amanuens Tapio Juutinen, museimekaniker Antti Laukkanen, amanuens Eijakristina Sumelius och museilektor Tiia Fynes. Bild: Tapio Juutinen, Finlands flygmuseum, 2020.