Yksityismajoitus Hangossa

Hanko on suosittu matkailukaupunki meren äärellä. Hotellikapasiteetti on kuitenkin ollut jo pitkään huippusesonkina riittämätön, ja tämän vuoksi yksityisille hankolaisille on tarjoutunut tilaisuus yksityismajoituksen järjestämiseen jo 1800-luvulta lähtien. Hotellikapasiteetti tulee lisääntymään lähivuosina, minkä vuoksi Hangon museo näki tarpeelliseksi inventoida nykyisen yksityismajoitustilanteen syksyllä 2012. Tutkimus toteutettiin kyselykaavakkeilla, haastatteluilla, sekä tutustumalla yksityismajoittajien käyttämään sivustoon, www.lomahanko.fi.

Yksityismajoitus hoidetaan nykyään Esa Aarnion lomahanko.fi -palvelun kautta. Ennen tästä huolehti Hangon matkailutoimisto. Sivustolla yksityismajoittajat voivat itse päivittää kohteittensa tiedot ja päättää, millaisen kuvan he välittävät mahdollisille vieraille. Yksityismajoittajat lisäävät myös esteettisiä kuvia sivustoon, joista näkyy huoneiden sisustus ja varustus sekä paikallinen ympäristö. Hyvällä imagolla ja hyvillä kuvauksilla on suuri vaikutus vuokraukseen. Läheisyys luontoon, mereen ja kaupungin keskustaan, sekä hyvät varusteet voivat myös antaa kohteille etulyöntiaseman.

Yksityismajoittajat vuokraavat huoneitaan kahdesta eri syystä: he haluavat hyödyntää vapaata huoneistoa tai taloa, ja he ovat jo aiemmin vuokranneet asuntoja. Vuokra tuo myös tärkeitä lisätuloja. Yksityismajoitus ei vaikuta olennaisesti henkilöiden elämään, mutta voi myös olla työlästä. Vilkkain sesonki on kesäisin, mutta vieraita on myös vuoden muina aikoina. Monilla on samoja vuokralaisia useana vuotena. Yksityismajoituksen valitsevat matkailijat ovat usein kiinnostuneet kulttuurista. Myös perheet ja pitempään viipyvät vieraat suosivat yksityismajoitusta.

Villa Fammula. Läheisyys luontoon ja mereen voi antaa yksityismajoittajien kohteille etulyöntiaseman.
Villa Fammula. Läheisyys luontoon ja mereen voi antaa yksityismajoittajien kohteille etulyöntiaseman. Kuva: Hanna Manner.
Keittiö. Gamla Uncan. Huoneiden varusteilla on vaikutus vuokraukseen.
Keittiö. Gamla Uncan. Huoneiden varusteilla on vaikutus vuokraukseen. Kuva: Annette Wikström.
Pikkuvilla Illuusia. Hyvällä imagolla on suuri vaikutus vuokraukseen.
Pikkuvilla Illuusia. Hyvällä imagolla on suuri vaikutus vuokraukseen. Kuva: Anne B Pessi.