Kesäpäivä muumikaupungin rannassa

Ranta ja satama

Naantalin vanhan kaupungin ranta ja vierasvenesatama ovat kesäisin vilkkaita. Rannan tuntumassa on kioski, putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita. Vierasvenesatamassa on yksityisveneitä ja myös Turusta tuleva höyrylaiva Ukko-Pekka pysähtyy siellä. Aamulla ranta oli vielä hiljainen, muutama veneilijä oli liikkeellä. Ravintoloiden työntekijät valmistautuivat uuteen päivään siistimällä paikkoja ja ottamalla vastaan täydennystä varastoihinsa. Ennen puolta päivää ranta oli kuitenkin jo täynnä kotimaasta ja kauempaa tulleita perheitä, jotka matkasivat kohti Muumimaailmaa. Vähitellen penkit täyttyivät istuskelevista ihmisistä ja ravintolat asiakkaista. Iltapäivällä perheet palasivat Muumimaailmasta. Kirkkopuisto oli päivällä hiljainen, mutta myöhemmin sinne saapui suuri joukko zumbaajia. Illalla ranta täyttyi ravintoloiden asiakkaista. Vähän ennen kahdeksaa esiintyi Naantalin trumputtaja. Tämän jälkeen kirkon tornista kantautuivat iltavesperin äänet.

Naantalin Matkailu oy

Naantalin Matkailu Oy on Naantalin seudun matkailuneuvontaa ja -palveluita tuottava yritys, jonka toimisto sijaitsee Naantalin vanhan kaupungin rannassa. Toimistossa oli tavallista vilkkaampi elokuinen päivä. Toimisto avautui asiakkaille kello 9, jolloin töissä oli kolme työntekijää. Henkilökunta tekee kahta vuoroa: aamuvuorolaiset ovat töissä klo 8.45–16.15 ja iltavuorolaiset klo 10.45–18.15. Aamulla toimistossa oli hiljaista, mutta vähitellen paikalle saapui asiakkaita. Muumimaailman rannekkeet ja kartat olivat ehdottomasti suosituin tuote. Asiakkaat tiedustelivat myös majoitus- ja nähtävyyskohteita, vaihtoivat rahaa ja ostivat lippuja erilaisiin esityksiin ja tapahtumiin. Matkailusta tultiin lisäksi kyselemään vierasvenesataman palveluita. Asiakaskunta oli varsin kansainvälistä, suomalaisten lisäksi kävi venäläisiä, virolaisia, saksalaisia ja japanilaisia. Iltapäivän käydessä iltaa kohti, asiakkaita tuli yhä vähemmän.

Merisali

Merisali on Naantalin rannassa sijaitseva rakennus, joka on vuonna 1899 rakennettu kylpylän tilaksi. Nykyisin siinä toimii ravintola, joka tarjoaa asiakkailleen ruokaa, juomia, leivonnaisia ja elävää musiikkia. Merisali on auki huhtikuusta lokakuuhun. Merisalin ryhmä tarkkaili ravintolan asiakkaita ja tutustui henkilökunnan työtehtäviin keittiötiloissa. Aamulla sali täyttyi aamiaista nauttivista vieraista, yhdentoista aikaan aletaan tarjoilla buffetlounasta. Työntekijämme haastattelivat asiakkaita ja työntekijöitä: tarjoilijoita, kokkeja, kylmäköitä. Iltaa myöten pöytiin katettiin illallisbuffet ja terassille saapui bändi soittamaan kevyttä musiikkia.

Naantalin Matkailu on kaupungin matkailutoimisto, jossa Muumimaailman rannekkeet ja kartat ovat aamupäivisin suosituin tuote. Asiakkaat tiedustelevat myös majoitus- ja nähtävyyskohteita, vaihtavat rahaa ja ostavat lippuja erilaisiin esityksiin ja tapahtumiin. Matkailutoimisto huolehtii myös vierasvenesataman toiminnasta.
Naantalin Matkailu on kaupungin matkailutoimisto, jossa Muumimaailman rannekkeet ja kartat ovat aamupäivisin suosituin tuote. Asiakkaat tiedustelevat myös majoitus- ja nähtävyyskohteita, vaihtavat rahaa ja ostavat lippuja erilaisiin esityksiin ja tapahtumiin. Matkailutoimisto huolehtii myös vierasvenesataman toiminnasta. Kuva: Mari Termonen.
Ravintola Merisali toimii rakennuksessa, joka on vuonna 1899 rakennettu kylpylän tilaksi. Kesäkaudella avoinna olevan ravintolan sisutuksessa näkyy niin menneisyys kuin nykyisyyskin. Buffet-lounas ja terassin iltaorkesterit ovat paikan vetonauloja.
Ravintola Merisali toimii rakennuksessa, joka on vuonna 1899 rakennettu kylpylän tilaksi. Kesäkaudella avoinna olevan ravintolan sisutuksessa näkyy niin menneisyys kuin nykyisyyskin. Buffet-lounas ja terassin iltaorkesterit ovat paikan vetonauloja. Kuva: Anne Sjöström.