Helsingin Hotelli Seurahuone

Toukokuussa 2011 Hotelli- ja ravintolamuseo jalkautui Helsingin Seurahuoneelle dokumentoimaan hotellin henkilökuntaa työssään. Seurahuoneiden historia kuuluu Hotelli- ja ravintolamuseon ydinalueeseen, suomalaisten hotellien ja ravintoloiden historiaan. Helsingin Seurahuone avattiin Kauppatorin varrella vuonna 1833 ja se muutti vuonna 1913 juuri valmistuneeseen Armas Lindgrenin suunnittelemaan vakuutusyhtiö Kalevan taloon, jossa nykyinen Restel-ketjuun kuuluva Hotel Seurahuone Helsinki toimii edelleen.

Dokumentoinnin kohteeksi valittiin yksi hotellivuorokausi hotellin työntekijöiden näkökulmasta. Hotelli- ja ravintolamuseo haastatteli neljää henkilöä: hotellin vastaanottovirkailijaa, kerrossiivoojaa, aamiaisisäntää ja hotellinjohtajaa. Haastateltavat kertoivat työtehtävistään, koulutuksestaan ja urastaan. Lisäksi jokainen haastateltava piti päiväkirjaa yhden työvuoron ajan ja kertoi siinä tyypillisestä työpäivästään.

Haastateltujen työntekoa myös valokuvattiin. Kuvissa aamiaispöytä täyttyy herkuista, asiakkaita valmistaudutaan ottamaan vastaan, imuri hurisee ja kylpyhuoneet kiiltävät puhtauttaan. Myös hotellin interiöörit keittiöstä sviittiin kuvattiin. Helsingin uudesta Seurahuoneesta on Hotelli- ja ravintolamuseon arkistossa valokuvia 1910-luvulta lähtien ja tämä uusi noin 360 valokuvan kokonaisuus muodostaa niille luontevan jatkon.

Päiväkirjat ja haastattelut litterointeineen sekä valokuvat on talletettu Hotelli- ja ravintolamuseoon tutkijoiden käyttöön.

Kerrossiivooja imuroi huonetta.
Kerrossiivooja imuroi huonetta. Kuva: Matti Ahlgren.
Hotellin johtaja työhuoneessaan.
Hotellin johtaja työhuoneessaan. Kuva: Matti Ahlgren.
Vastaanottovirkailijan työpiste.
Vastaanottovirkailijan työpiste. Kuva: Matti Ahlgren.